preskoči na sadržaj
Vijesti

Radionica - glagoljica kao ukras

    U našoj se školi više puta godišnje za učenike organiziraju različite radionice kroz koje se oni mogu okušati u nekim, do sada nepoznatim, načinima rada. Posljednja od njih bila je radionica izrade privjesaka s glagoljičnim slovom „m“.

    Radionica je osmišljena i dogovorena u suradnji s učiteljicom Slavicom Škrobo – Siladi (OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar).

    

Tekst: Mirela Klarić


Učiteljica Slavica vrstan je majstor u izradi različitih predmeta od crvene i bijele gline te je nesebično pristala podijeliti nešto svoga znanja s našim učenicima. Ukupno su održane tri radionice, a u njima su sudjelovali učenici 8.b razreda. Tijekom prve radionice učenici su imali priliku pripremiti glinu za oblikovanje, naučiti kako ju pravilno valjati kako bi cijela površina bila jednake debljine i oblikovati glinu u medaljone s uzorkom, zdjelice i tzv. perlice. Na ovoj su se radionici upoznali i s osnovnim alatom potrebnim za oblikovanje gline, a učiteljica Slavica otkrila im je i nekoliko trikova koji su im pomogli da planirane sadržaje za prvi dan odrade brže i kvalitetnije. Po završetku prve radionice, trebalo je ispeći napravljene oblike i pripremiti se za drugi dio – bojanje i glaziranje. Druga je radionica održana dva tjedna nakon prve i na ovoj su radionici učenici ukrašavali sve napravljeno na prethodnoj. Bojali su posebnim bojama, igrali se različitim načinima bojama, sprijateljili se sa spužvicama koje su im bile najvjerniji pomagači u ispravljanju pogrešaka. Sve obojano glazirala je učiteljica Slavica te smo ponovno uputili svoje uratke na još jedno pečenje. Posljednja je radionica onima sa spretnim prstima bila nešto manje zahtjevna nego prethodne dvije. Tijekom ove su radionice učenici učili vezati čvorove koji omogućuju promjenu veličine ogrlice na koju smo pričvrstili medaljone. Samo su najsposobniji uspjeli, a oni čiji prsti nisu htjeli slijediti upute učiteljice Slavice mogli su barem razgledavati sve što smo napravili i uživati u činjenici da su, svatko od njih, stvorili nešto jedinstveno i neponovljivo – svaki je medaljon unikat, iako slični nekim obilježjima, niti jedan nije potpuno isti jer se razlikuju bojom, načinom bojanja, debljinom utiska i sl.  

Na fotografijama možete vidjeti kako smo i što radili, a konačni proizvod – niz lančića s privjeskom u koji je utisnuto glagoljično „m“ poklonit ćemo kolegama iz partnerskih zemalja u Erasmus+ KA2 projektu „Migrations“ . Na suradnji najiskrenije zahvaljujemo učiteljici Slavici Škrobo – Siladi koja je pristala pomoći nam u realizaciji ideje koja bez njene pomoći sasvim sigurno ne bi rezultirala ovako lijepim uratcima. Za sve vrijeme koje ste proveli s nama i trud koji ste uložili u obučavanje naših učenika – hvala, Slavice! 


Priloženi dokumenti:
6.jpg (3.44 MB)
12.jpg (3.43 MB)
24.jpg (3.28 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Javor   datum: 17. 3. 2017.

Acl2
Undefined aid or aoid
Školska kuhinja

Ovdje možete vidjeti jelovnike u našoj školskoj kuhinji za svaki tjedan


Primanja roditelja
Važni dokumenti

RASPORED ZVONA  
PRIJEPODNE                            
0.sat  7.05 - 7.50
1.sat 8.00 - 8.45                         
užina I.-IV.r. (15')                  
2.sat 9.00 - 9.45                       
užina V.-VIII.r. (15')             
3.sat 10.00 - 10.45             
4.sat 10.50 - 11.35            
5.sat 11.40 - 12.25              
6.sat 12.30 - 13.15
POSLIJEPODNE (za učenike I-IV.r.)
1.sat 12.30 - 13.15
RUČAK (15')
2.sat 13.30 - 14.15
3.sat 14.20 - 15.05
4.sat 15.10 - 15.55
5.sat 16.00 - 16.45
6.sat 16.50 - 17.35

Oglasna ploča

Udžbenici

Dabar

Klik na sliku - Pseudodabar


preskoči na navigaciju