preskoči na sadržaj
Povijest

Povijest
Nakon II. svjetskog rata, od kada su oslobođeni Vinkovci-1945. godine, izuzetna pozornost posvećena je razvoju školstva na našem području. Tada je tu bilo oko 19% nepismenog stanovništva i mnogo razorenih škola. Ubrzo su adaptirane i izgrađene nove školske zgrade te opremljene najnužnijim namještajem.
Već 1946. godine u osnovnim školama se radi po "Privremenom nastavnom planu i programu za osn. škole" sa maksimalnim i minimalnim nastavnim programom. U Vinkovcima su otvorene sedmoljetke 1947. godine ( I. OS sa 1434 učenika u 25 odjela), dok je Ministarstvo intenzivno obučavalo i osposobljavalo učitelje za rad po novim nastavnim programima (tečajevi za učitelje 1948., 1949.,  1950. u Vinkovcima).
Od 1951. godine, po Zakonu o narodnim školama, započinje razvoj osmogodišnjeg osnovnog školstva. Podaci iz školske 1955/56. godine pokazuju da je bilo 17 samostalnih osnovnih škola u vinkovačkom kotaru. Zavod za prosvjetu kotara Vinkovci (od 1959. do 1962.) donio je tzv. mrežu osmogodišnjeg obrazovanja kojom je obuhvaćeno 93% obveznika i plan izgradnje osnovnih škola, čije ostvarenje je najintenzivnije bilo sedamdesetih godina. Nakon Zavoda djelovao je Općinski sekretarijat za prosvjetu, zatim Zavod za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu, koji je niz godina uspješno vodio gospodin Milan Bašić, profesor.
U samom gradu, zbog povećanog broja učenika, stalni je problem školskog prostora, stoga su formirane nove osnovne škole. Po redu VI, osnovna škola u Vinkovcima osnovana je 1964. godine. Za nju je iskorišten prostor u izgradnji, prvotno namijenjen i projektiran za gradsku praonicu i kemijsku čistionicu. Ta je škola dobila naziv Osnovna škola "Ivan Mažuranić",  Vinkovci, koji i danas nosi u nešto izmijenjenom obliku. .
Kada su osnovane i gdje su djelovale osnovne škole u Vinkovcima, vidljivo je iz kratkog kronološkog pregleda njihova osnutka.
Osnovna škola Ivana Mažuranića smještena je u prostoru koji ne udovoljava pedagoškim standardima, nema prostora za športsku dvoranu, školske kabinete, niti mogućnost proširenja školskog dvorišta, a broj učenika na području koje pripada našoj školi, povećava se.
Stoga je izgradnja nove školske zgrade neophodna u što skorijem vremenu.

******************

U srpnju 2009.godine napokon je započela izgradnja nove školske zgrade Osnovne škole Ivana Mažuranića i to na  novoj lokaciji Silvija Strahimira Kranjčevića 2. U prvoj je fazi napravljena školska zgrada sa spojenim hodnikom i pomoćnim prostorijama.16.siječnja 2012. napokon smo započeli nastavu u novoj školskoj zgradi koja udovoljava pedagoškim standardima. Imamo ukupno 14 učionica, a svaka učionica ima svoj kabinet. Specijalizirane su učionice za nastavu biologije i kemije, fizike i tehničke kulture, informatike te likovne i glazbene kulture. Imamo, također, modernu i učenicima  prilagođenu školsku knjižnicu s velikim opusom literature i opremljenu svim potrebnim audio-vizualnim pomagalima. U školskoj se zgradi nalazi školska kuhinja i blagovaonica ( prema HACCAP-u). U prvoj fazi nije bila predviđena izgradnja školske dvorane. Nađeno je privremeno rješenje kroz prostor trim- dvorane u kojoj se održava nastava tjelesne i zdravstvene kulture. Nadamo se da će radovi na novoj školskoj dvorani početi u što skorije vrijeme.preskoči na navigaciju