preskoči na sadržaj
Radno vrijeme knjižnice

 

Ponedjeljak, srijeda, petak: od 11,30 do 17,30

Utorak i četvrtak: od 9,30 do 15,30
O knjižnici

O knjižnici i knjižničnoj građi

Naša školska knjižnica ima 98 m2. Podijeljena je u 4 cjeline: kutak za najmlađe korisnike, posudbeni dio, kutak za rad s računalima i čitaonicu. Knjižničnu građu čini oko 5 500 jedinica knjižne i oko 500 jedinica neknjižne građe (videovrpce, DVD...). Knjižni se fond sastoji od stručne, referentne i dječje literature. Imamo izdvojenu i malu zavičajnu zbirku.  U čitaonici se može pregledavati više od 20 naslova stručnih i dječjih časopisa. Sva je građa stručno obrađena i dostupna u slobodnom pristupu.

 

Čemu služi knjižnica?

U knjižnici možete raditi razne stvari: posuđivati knjige, razgovarati o njima s knjižničarkom (ili međusobno), prelistavati časopise i enciklopedije, izrađivati postere ili plakate, crtati, priređivati tematske izložbe, pripremati se za nastavu, pisati domaću zadaću (!?), recitirati, glumiti, igrati društvene igre i još mnogo toga. Samo morate to željeti, doći i izabrati aktivnost. Očekujem i vaše ideje. Budite moj suradnik i predlažite aktivnosti koje su vam zanimljive. Zajedno možemo činiti čuda jer knjižnica kao „grad u kojemu stanuju knjige“ sama je po sebi začudno mjesto, carstvo mašte i kreativnosti. Postanite i vi stanovnik toga čarobnoga grada.

 

Je li knjižnica potrebna?

Biti pismen mnogo je važnije danas nego u prošlosti. Istovremeno je i drukčije. I teže. Više nije dovoljno samo prepoznavati slova i brojke kao nekada. Od pismenog se pojedinca danas zahtijeva mnogo više: da razumije podatke iznesene u različitim tablicama, grafikonima ili u nekim drugim oblicima; da sve što čuje ili pročita dobro „odvagne“ i zna prepoznati dobru ili lošu namjeru autora teksta, da zna razlučiti istinu od neistine i da je sposoban točno, jasno i jezično pravilno iskazati svoje stavove, razmišljanja i osjećaje. I mora se znati služiti svim suvremenim medijima i načinima komunikacije. Samo tada će biti pravi član suvremenoga društva i moći aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti. Zato je pismenost u današnjem smislu proces koji traje i traje. Što više čitamo – više znamo, slobodniji smo i sigurniji u sebe. Školska knjižnica ima sve što je potrebno za tvoje cjeloživotno učenje i za razvijanje vještina koje će ti omogućiti ravnopravnost u natjecanju znalaca 21. stoljeća.

 

Kako ćeš pronaći željenu knjigu?

Svaka knjiga ima na svojoj poleđini „osobnu iskaznicu“. Ona se zove SIGNATURA i na njoj piše tko je autor knjige i na kojoj „adresi ona stanuje“. Sve o signaturi i mnogo više o knjigama saznat ćeš u knjižnici, a sada kažimo samo da je abeceda jako važna stvar.
preskoči na navigaciju