Nacionalni Tjedan školskog obilježava se u sklopu nacionalnog programa Živjeti Zdravo kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Ove godine naši učenici su se uključili u velikom broju i prihvatili različite izazove.
S nastavnicom povijesti Ivanom Velić putovali su kroz vrijeme spoznajući kako se mijenjala popularnost doručka, a s nastavnicom Likovne kulture Enom Janković izradili su likovne radove na temu Doručkom oko svijeta.
Učenici šestih razreda na dodatnoj nastavi iz Hrvatskog jezika zajedno s nastavnicom Kristinom Skoko prihvatili su izazov Doručak za svakoga – jednaki smo iako jedemo različito. Nakon gledanja kratkog edukativnog video filma “Ona uvijek nešto glumata“ i rasprave, izradili su plakat u Canvi s porukom da trebamo biti poticajni, ohrabrujući, da znamo pohvaliti i dati kompliment te saslušati tuđi problem.
Učenici sedmih razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Debatni klubi i Zdravo je pravo su okviru iste teme zajedno s nastavnicama Mirelom Klarić i Darijom Višticom odradili izazov Isprobaj nešto novo izrađujući energetske bombice od zdravih orašastih plodova poput badema, bučinih sjemenki, sezama, indijskih oraščića i voća poput sušenih datulja te smokava. Ovakva zabavna i edukativna aktivnost u obliku degustacije potiče znatiželju i razvija zdrave prehrambene navike.
Naši su kuhari izabrali temu Pogača kroz hrvatske regije ispekavši pogaču u obliku svima nam drage „kifle“ ukrasivši je plodovima karakterističnim za pojedinu regiju. Tako je Slavonija ukrašena slaninom i kobasicom, Istra tartufatom i kozjim sirom, Lika krumpirom i paprikom, Međimurje bundevama, Dalmacija maslinama, rajčicama i pršutom. Izazov na ovu temu upotpunili su učenici iz produženog boravka koji su zajedno s učiteljicom Lidijom Ratkić kušali i ocjenjivali ovaj jelovnik koji je dobio 89% „smješkića“.
Učenici osmih razreda su ovaj izazov odradili kroz slatki desert. Na izvannastavnim aktivnostima Zdravo je pravo i Domaćinstvo uz mentoriranje učiteljice Helene Bakšaj radili su tačke s domaćim pekmezom od šljiva koje su obogatili preljevima karakterističnim za pojedine regije: mak, prezle, orasi…
Kao i svake godine izazova su se prihvatili i učenici nižeg uzrasta.
Prvašići su s učiteljicama Ivanom Vučić i Silvijom Mateljan slagali puzzle zdravog doručka kao slagalicu odabirući po tri različite skupine hrane s popisa.
Kako hrana nije samo nešto što jedemo, ona nas povezuje, stvara prijateljstva i donosi radost tako su učenici 3. razreda sa svojim učiteljicom Željkom Cajner i 4. razredi s učiteljicama Mandom Šteko, Ksenijom Peko i Katarinom Hajošević lijepim porukama zahvalili svima koji nam svakodnevno spremaju ukusne i hranjive obroke prihvativši izazov kojim su analizirali raznolikost svog doručka, ali i promišljali kako poboljšati svoje obroke i učiniti ih zanimljivijima.
Aktivnim sudjelovanjem i rješavanjem zanimljivih izazova, učenici sami dolaze do zaključka koliko su doručak i zdrava prehrana važni za energiju i uspjeh u školi.