Datum objave: 23. listopada 2025.
Kategorija: Naslovnica

Nacionalni tjedan školskog doručka – Doručkom oko svijeta

Nacionalni Tjedan školskog obilježava se u sklopu nacionalnog programa Živjeti Zdravo kako bi se ukazalo  na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Ove godine naši učenici su se uključili u velikom broju i prihvatili različite izazove.

S nastavnicom povijesti Ivanom Velić  putovali su kroz vrijeme spoznajući kako se mijenjala popularnost doručka, a s nastavnicom Likovne kulture Enom Janković izradili su likovne radove na temu Doručkom oko svijeta.

Učenici šestih razreda na dodatnoj nastavi iz Hrvatskog jezika zajedno s nastavnicom Kristinom Skoko prihvatili su izazov Doručak za svakoga – jednaki smo iako jedemo različito. Nakon gledanja kratkog edukativnog video filma  “Ona uvijek nešto glumata“ i rasprave, izradili su plakat u Canvi s porukom da trebamo biti poticajni, ohrabrujući, da znamo pohvaliti i dati kompliment te saslušati tuđi problem.

Učenici sedmih razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Debatni klubi i Zdravo je pravo su  okviru iste teme zajedno s nastavnicama Mirelom Klarić i Darijom Višticom  odradili izazov Isprobaj nešto novo izrađujući energetske bombice od zdravih orašastih plodova poput badema, bučinih sjemenki, sezama, indijskih oraščića i voća poput sušenih datulja te smokava. Ovakva zabavna i edukativna aktivnost u obliku degustacije potiče znatiželju i razvija zdrave prehrambene navike.

Naši su kuhari izabrali temu Pogača kroz hrvatske regije ispekavši pogaču u obliku svima nam drage „kifle“ ukrasivši je plodovima karakterističnim za pojedinu regiju. Tako je Slavonija ukrašena slaninom i kobasicom, Istra tartufatom i kozjim sirom, Lika krumpirom i paprikom, Međimurje bundevama, Dalmacija maslinama, rajčicama i pršutom. Izazov na ovu temu upotpunili su učenici iz produženog boravka koji su zajedno s učiteljicom Lidijom Ratkić kušali i ocjenjivali ovaj jelovnik koji je dobio 89% „smješkića“.

Učenici osmih razreda su ovaj izazov odradili kroz slatki desert. Na izvannastavnim aktivnostima Zdravo je pravo i Domaćinstvo uz mentoriranje učiteljice Helene Bakšaj radili su tačke s domaćim pekmezom od šljiva koje su obogatili preljevima karakterističnim za pojedine regije: mak, prezle, orasi…

Kao i svake godine izazova su se prihvatili i učenici nižeg uzrasta.

Prvašići su s učiteljicama Ivanom Vučić i Silvijom Mateljan slagali puzzle zdravog doručka kao slagalicu odabirući po tri različite skupine hrane s popisa.

Kako hrana nije samo nešto što jedemo, ona nas povezuje, stvara prijateljstva i donosi radost tako su učenici 3. razreda sa svojim učiteljicom Željkom Cajner i 4. razredi s učiteljicama Mandom Šteko, Ksenijom Peko i Katarinom Hajošević  lijepim porukama zahvalili svima koji nam svakodnevno spremaju ukusne i hranjive obroke prihvativši izazov kojim su analizirali raznolikost svog doručka, ali i promišljali kako poboljšati svoje obroke i učiniti ih zanimljivijima.

Aktivnim sudjelovanjem i rješavanjem zanimljivih izazova, učenici sami dolaze do zaključka koliko su doručak i zdrava prehrana važni za energiju i uspjeh u školi.

Pročitajte još

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Ovoga su tjedna učenici razredne nastave, zajedno sa svojim učiteljicama, na prigodan način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Neki su sami mijesili, valjali i pekli razna peciva, drugi su donosili slatke i slane delicije koje su s ljubavlju pripremile...

Skip to content