Datum objave: 24. listopada 2024.
Kategorija: Naslovnica

Nacionalni Tjedan školskog doručka

Ove smo školske godine 14.-18. listopada obilježili Tjedan školskog doručka u sklopu nacionalnog projekta Živjeti zdravo. Edukativnim smo i zabavnim aktivnostima željeli ukazati na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka.

Naši su se učenici rado priključili zabavnom petodnevnom školskom izazovu.

Učenici 4.razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo su zajedno sa svojim učiteljicama Silvijom Mateljan i Ivanom Vučić otkrivali  superjunake u svom doručku. Tako smo saznali koje je njihovo omiljeno voće i povrće te koje im supermoći daje. Od njega su radili zdrave vafle s pirovim brašnom te ih kušali uz obilje borovnica, kupina, ribizla. Napravili su i poster  voćnog i povrtnog superjunaka.

Kuhar Slaven Šimunić s kuharicama naše škole pripremio je za učenike produženog boravka superdoručak  – bila je to salata s bazom od kuskusa uz mnoštvo zdravih sastojaka poput iceberg i rikula salate, šarene paprike, kukuruza, mozzarelle, sezama i aceto balsamico umaka. U salatu su dodani i prutići piletine s grila, tako da je to bio nutritivno jako bogat i zasitan obrok.

Učenici viših razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Zdravo je pravo su zajedno s nastavnicama Mirelom Roy Chowdhury i Darijom Višticom radili svima omiljeni omlet, ali uz dodatak puno povrća. Isprobali smo i novi začin – svježi đumbir te gara masalu koja sadrži korijander u prahu, kumin, cimet, sjemeke komorača, klinčića, anisa , muškatnog oraščića i zelenog kardamoma. Isprobavanjem novih namirnica i začina upoznajemo drugačije okuse koji imaju blagotvorni učinak na naše zdravlje. Učenici su mijesili tijesto od integralnog brašna od kojeg su pekli roti lepinjice u koje su motali prethodno pripremljen omlet.

Znamo da se za peticu treba potruditi, kako u školi, tako i u prehrani. Učenici 3. razreda zajedno s učiteljicom Mandom Šteko izrađivali su tematske planove s prijedlozima „5 na dan“ s idejama kako  osigurati 5 porcija voća i povrća svaki dan.  Slikovitim prilozima  i zanimljivim porukama motivirali su ostale učenike da uključe voće i povrće u svoj jelovnik. Bilo je tu vrlo zanimljivih poruka poput:  „ Šaka oraha na dan vodi nas u razuman dan“, „ Naranča ujutro je zlato, u podne srebro a  uvečer bronca“…

Ovim su aktivnostima naši učenici su razvijali manualne vještine, a pri tom se zabavili i isprobali nešto novo.

Pročitajte još

Posjet Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima

Danas su naši učenici imali priliku sudjelovati na Robodanu i Danu tehnologije u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima. Njihovi djelatnici i učenici su nam tamo pokazali inovacije iz svijeta robotike i tehničkih znanosti. Učenici su mogli vidjeti sve čime se u...

Skip to content